Přihlášení

Informace o označování alergenů na jídelním lístku

Vážení strávníci!

Od 13.12.2014 je legislativně stanovena povinnost všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.

Odvolání na legislativu: EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU čl. 21 ČR – vyhl. 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku vyznačeno v závorce číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Alergeny jsou již nyní uváděny na našich jídelních lístcích.

Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.

 

Seznam alergenů a podskupin